Успешни рундове за финансиране на стартъпи: първи рунд от 9 млн. долара за американския Atlantic Quantum и втори рунд от 128 млн. евро за финландсия IQM (International Quantum Machine)

Spread the love

Ще се опитаме да погледнем зад политкоректността и екопропагандата. Както всяка участничка в конкурс да красота ще се бори за световен мир, така и всеки стартъп за квантови изчисления ще се бори с климатичните промени. Atlantic Quantum са по-скромни: „подпомагане на борбата с измененията на климата“, то от IQM са направо надмени: „революционен потенциал да помогне за справяне с климатичната криза“. Техническа подробност е, че IQM ползват наложена технология свръхпроводящи transmon qubits (време за кохерентност от 30-95 микросекунди) , използвана и от IBM, D-Wave, Rigetti и Google. Докато Atlantic Quantum залага на иновационната технология свръхпроводящи fluxonium qubits (време за кохерентност от 100-300 микросекунди). Fluxonium qibit e с по-ниска работна честота, заради което по-дълго време за кохерентност и по-проста контролна интеграция.

IQM са единствената европейска компания, която вече доставя квантови системи с пълна инфраструктура. Нейният изследователски център се намира във втория по големина финландски град Еспоо, част от агломерацията на Хелзинки. IQM си партнира с организации като Atos, VTT и Infineon за разработване на решения за реално използване на квантовите изчисления. Фокусът на IQM е към разширяване на международните бизнес операции, ускоряване на изследванията и пионерско разработване на нови продукти. VTT създадоха 5 кюбитово устройство без нужда от криогенна камера и са партньори с българската компания Асарел Медет в проект X-Mine.

Atlantic Quantum e със седалище в Кембридж, Масачузетс и има офис в Швеция. Офисът в Кембридж е за системна интеграция и сглобяване на квантовите устройства, а в Швеция за производство на квантови чипове. Фокусът на Atlantic Quantum е изграждане на хардуер, който подобрява „кохерентността“ на квантовите изчисления, което намалява грешките, които са основният удар по скоростта на тези машини. По-дългото време за „кохерентност“ забавят момента на „декохерентност“, когато кюбитите взаимодействат с тяхната локална среда, това променя техните квантови състояния. Това е субатомно еквивалент на случайно изтриване на част от математически проблем, който решавате на бялата дъска с ръкава си – трябва да се върнете и да направите тази част от проблема отново.

Според Boston Consulting Group технологии за квантови изчисления може да създаде 850 млрд. долара стойност в световен мащаб през следващите 15-30 години, тъй като се увеличава и подобрява точността и стабилността. Появата на стартъпи като Atlantic Quantum допринасят много за сбъдването на тази прогноза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *