Spread the love

Фондация “Quantum High-Tech park Smolyan” е създадена през октомври 2021 година с лично дарение на Димитър Костов – учредител и Изпълнителен директор на фондацията.

Фондацията “Quantum High-Tech park Smolyan” e регистрирана като юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза.

Ние имаме смели мечти за развитие на Община Смолян. Нашата мисия е просто „да пуснем пътя“ за развитие на новата вълна високи технологии и привличане на повече дигитални номади към град Смолян и околностите.

Основната кауза на фондацията е популяризиране на достъпни квантови изчислителни технологии в по-малките български градове.

Управление на фондацията

Владимир Джувинов – член на УС

Владимир Джувинов е софтуерен инженер и предприемач, осигуряващ системи за  дигиталната индефикация на клиенти от Шенджън (Китай), през Осло (Норвегия), до Лос Анджелис (САЩ). Неговият принос ще е за по-доброто разбиране на квантовата криптография и квантовата индефикация.

Николай Перпелиев – член на УС

Николай Перпериев ръководи фирма за поддръжка на компютърен хардуер и софтуер „Нипер“ ЕООД. Неговият принос ще е за по-доброто инсталиране на квантовите устройства и софтуер за обучение на ученици и студенти в основните принципи на квантовите изчисления.

Севдалин Чаркаджиев – член на УС

 Севдалин Чаркаджиев е бакалавър по графичен дизайн от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Неговият принос ще е за по-доброто графично представяне на фондацията пред различни публики и в интернет пространството.

Димитър Костов – изпълнителен директор на Фондацията

Димитър Костов е общественик, повярвал преди повече от 20 години, че бъдещето на Смолян е в развитието на новите информационни технологии. И предстоящата квантова информационна епоха е уникална благоприятна възможност за Смоля да влезе в играта. Той ще основния творчески мотор на фондацията.  

Виж Учредителен акт (бутон за достъп до PDF или Word файл)

Консултативен съвет (линк към страницата)